Wat is het effect

  1. Een metgezel in nieuwe en onbekende situaties. Doordat de contacthond bij je blijft, voel je je vaker blij en minder eenzaam.
  2. Het verbonden houden met je omgeving. Doordat een hond reageert zonder verwachtingen wordt de cliënt verleid om ook te reageren.
  3. Gedrag ombuigen en doorbreken. De contacthond doorbreekt al kwispelend dwaalgedrag, activeert als je in jezelf bent gekeerd en kan agressief gedrag verzachten.
  4. Duidelijk maken wat er aan de hand is. De contacthond kan samen met de zorgprofessional onbegrepen gedrag duiden. Zo signaleren wij op een andere manier angst en pijn. 
  5. Vergroten van zelfvertrouwen. De contacthond geeft de cliënt een extra gevoel van zelfvertrouwen om situaties aan te durven, zoals het binnengaan van een ruimte met veel personen, naar buiten gaan, durven te gaan douchen en naar bed gaan.
  6. Beweging. De contacthond nodigt uit om meer te bewegen. Knuffelen, opstaan, wandelen en spelen
  7. De dagelijkse routine. Contacthonden helpen om de dagelijkse routines vast te houden, zoals opstaan als de hond gaat lopen en eten en drinken als de hond dat ook doet.
  8. Stabilisatie ziekteverloop dementie. De professionele inzet van contacthonden zal daar een belangrijke bijdrage aan leveren.

Vooraanstaande wetenschappers onderbouwen het effect van 1. Gezonde levensstijl, 2. Empathie en 3. Muziek op het stabiliseren van het ziektebeeld. Deze wetenschappers zijn; Hoogleraren Erik Scherder, Anne Mei Thé en Dick Swaab.

Het voelt rustiger voor mij om met mijn man koffie te drinken doordat de hond voorspelt dat hij “boos” gaat worden, ik ben weer een beetje verliefd op hem.

© Copyright 2024 - Stichting Blijf | Alle rechten voorbehouden | Colofon